Blog over adviesbureaus

Werken in de bouw: vacature calculator

by Lawrence Henderson

Vacatures voor calculator

Een aannemersbedrijf of bouwonderneming kan afhankelijk van de grootte van de onderneming een veelheid aan vacatures aanbieden. Het meest bekende beroep is dan natuurlijk de bouwvakker. De bouwvakkers zijn de echte uitvoerders op de bouwlocatie met boven hen een opzichter. Maar het is niet zo dat bouwvakkers in hun busje stappen en dan ergens op een willekeurige locatie uitstappen om uit het niets een woning of kantoor neer te zetten. Voordat een bouwvakker aan de slag kan gaan, gaat er een heel proces aan vooraf. Dit proces zien de bouwvakkers vaak niet en vindt vooral plaats in het kantoor van de aannemer. Dit maakt dat je vele soorten vacatures kunt vinden in de bouw. De vacature calculator is een heel belangrijke, om de bouwvakkers aan het werk te houden.


Wat houdt de vacature voor calculator in?

Heel kort gezegd is de taak van een calculator om een bouwproject te berekenen. Dit is behoorlijk ingewikkeld en vereist best enige kwalificaties. Je moet over de unieke eigenschappen beschikken dat je inzicht hebt in het hele bouwkundige gedeelte, maar aan de andere kant heb je ook veel rekenkundig inzicht nodig, moet je goed zijn in contacten leggen en moet je goed kunnen onderhandelen. De calculator stelt naar aanleiding van de bouwkundige tekeningen, wat ook wel bestek wordt genoemd een berekening op van de bouwkundige kosten. Hij moet inschatten hoeveel materiaal ingekocht moet worden en moet contact leggen met de leveranciers. Het doel is dan om een zo scherp mogelijk prijs te krijgen, zodat hij de kosten van het betreffende project kan drukken. Daarna moet bepaald worden welke werkzaamheden de aannemer zelf gaat doen en welke werkzaamheden hij moet uitbesteden. Ook moet hij een inschatting maken, wat voor machines de bouwvakkers nodig hebben. Zijn deze machines niet bij de aannemer zelf voorhanden, dan moet hij voor een zo scherp mogelijke prijs machines gaan inhuren. Dit alles zorgt er ook voor dat een calculator met veel afdelingen binnen het bedrijf contact moet hebben. Hij zal voornamelijk veel in contact staan met de projectleider, die veelal verantwoordelijk is voor het uitvoerende werk. Als de calculator alles in beeld heeft, komt er een aanneemsom uit die voorgelegd word aan de opdrachtgever. De vacature calculator is dus een zeer verantwoordelijke functie. Kijk voor een vacature calculator in de bouw op Centerpoint Advies voor de meest recente vacatures.


Opleiding voor de vacature calculator

Er zijn verschillende wegen om calculator te worden. Soms kan je laag beginnen en uiteindelijk doorgroeien naar deze functie. Maar meestal moet je minimaal een MBO-diploma in de bouw hebben en vaak zul je moeten doorstromen naar een HBO opleiding. Hierbij doe je met de MBO opleiding veel bouwkundig en praktisch inzicht op terwijl je met een HBO opleiding meer theorie bij wordt gebracht.

Delen